stema Campulung Moldovenesc

stema Romaniei

Prima pagină Harta municipiului Harta site Album foto Forum Carte de oaspeţi Contact

RO Română

PL PL

PL UA

RO HU

           

EN English

Primăria municipiului câmpulung moldovenesc

Str. 22 Decembrie nr.2, cod 725100, judeţul Suceava, România

Tel.: 0230-314425

e-mail:  primaria@campulungmoldovenesc.ro

Fax: 0230-314725

Internet:       www.campulungmoldovenesc.ro

 

Data ultimei actualizări a paginii: 12-Feb-2018
Data lansării acestui site: 01 iunie 2006
Copyright©2003-2012 - Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

relaţii cu publicul

Program de audienţe
Program cu publicul
Formulare on-line
Acte necesare pentru diverse solicitări
Taxe şi impozite locale
Legislaţie

Primăria

Conducerea instituţiei

Atribuţii conducere
Organigrama
Regulament de organizare şi funcţionare R.O.F.
Structura organizatorică
Unităţi subordonate
Declaraţii de avere
Declaraţii de interese
Proiecte şi strategii
Curierul Primăriei
Anunţuri achiziţii publice
Anunţuri concursuri

Telefonul cetăţeanului

telefon

0230-312528

 

Campulung Moldovenesc

 

 

 

festivalul internaţional de folclor „Întâlniri Bucovinene"

 

„Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să o auzi şi-ţi trebuie un dram de iubire ca s-o înţelegi.”  - Nicolae Iorga

 

 Festivalul International de Folclor "Intalniri Bucovinene"

        Sub această denumire, Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene", se desfăşoară, începând din 1990, manifestările anuale ale festivalului. Ideea a cucerit două personalităţi, mai întâi: pe profesorul filolog slavist al Universităţii Varşovia, cernăuţean de origine, Kazimierz Feleszko şi pe etnograful de la Casa de Cultură a oraşului polonez Pila, Zbigniew Kowalski.
       Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986, când, în orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de oraşul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy", alcătuit din emigranţi polonezi în Bucovina.
       Organizatorii festivalului s-au lămurit după câtva timp că imboldul care i-a mânat să se apuce de treabă, şi i-a călăuzit în timp, a fost nevoia de conservare şi propagare a imaginii Bucovinei ca regiune multinaţională în care grupurile etnice diferite au trăit şi trăiesc în bună înţelegere şi fără conflicte între etnii.
       Prima ediţie a festivalului a avut loc la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de „Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina". La această ediţie au participat 9 grupuri artistice - 7 dintre ele fiind din Polonia, iar 2 de peste hotare: unul polonez din România şi altul ucrainean din Cernăuţi.
       A doua ediţie a avut loc de pe 30 mai până pe 2 iunie în 1991. Ea a reunit 13 grupuri artistice.        În afara celor 7 grupuri din Polonia, au participat câte 3 grupuri din România (2 grupuri poloneze şi unul românesc) şi din Ucraina (un grup polonez şi 2 grupuri ucrainene).
       Două ediţii ale festivalului fiind deja consumate, atmosfera „Întâlnirilor Bucovinenilor" şi susţinerea ei în Polonia, dar şi în alte ţări, mai întâi de toate în Bucovina (România şi Ucraina), au demonstrat că, în pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii zeci de ani în Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună înţelegere, continua să-şi găsească susţinătorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou.
       Pasiunea bucovinenilor polonezi pentru polonezii ucraineni, români şi pentru alţi fârtaţi împrăştiaţi în lume, a condus la necesitatea producerii unor schimbări în programul festivalului, care căpăta astfel un caracter internaţional. Pentru a evita evidenţierea şi prezenţa numai a grupurilor folclorice şi tradiţionale poloneze, organizatorii au hotărât să lărgească participarea la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene". Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul şi nu încurcatele sisteme politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.
       Drept rezultat, „Întâlnirile Bucovinene" s-au transformat într-un festival internaţional, iar Jastrowie şi Pila - Polonia, au devenit centrele de prezentare a creaţiei şi tradiţiilor populare bucovinene, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoarea anuală a culturii populare a regiunii. Ideea principală a „Întâlnirilor Bucovinene" este convingerea că, atât timp cât „susţinerea şi prezentarea integrală a valorilor bucovinene în general, ca şi a identităţii culturale proprii, le sunt la fel de necesare bucovinenilor care locuiesc peste Prut şi pe Siret, pe cât le sunt bucovinenilor emigranţi" - după cum spunea Zbigniew Kowalski, organizatorii vor păstra forma actuală de organizare a festivalului.
       Scopul principal al Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene" stabilit de organizatori constă în:
       a. prezentarea bogăţiei cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnică, prin aducerea în scenă a unor manifestări artistice tradiţionale complexe şi diverse: vocale, coregrafice, muzicale, precum şi a portului şi a obiceiurilor bucovinene;
       b. favorizarea cunoaşterii reciproce dintre membrii grupurilor artistice bucovinene prin participarea nemijlocită la festival;
       c. prezentarea valorilor Bucovinei, care se manifestă în buna înţelegere dintre oameni şi în respectul reciproc, în toleranţă inter-etnică şi în bună convieţuire;
       d. propagarea imaginii Bucovinei ca exemplu de înţelegere, de armonie şi colaborare, de respect reciproc între etnii şi de păstrare neştirbită a identităţii culturale a fiecărei comunităţi etnice;
       e. apropierea şi cunoaşterea reciprocă a popoarelor europene prin grupurile care le reprezintă;
       f. păstrarea folclorului emigranţilor bucovineni în Polonia, Ungaria, Slovacia şi Germani, pentru care „Întâlnirile Bucovinene" oferă posibilităţi de contact în formă organizată cu Bucovina şi cu locuitorii ei actuali.
       Toate ediţiile festivalului, de la prima la cea de-a IX-a, s-au desfăşurat anual în Jastrowie şi în localităţi din Polonia.
       Realizarea festivalului, de la început în Polonia, călătoriile organizatorilor şi ale ansamblurilor bucovinene din Polonia în Bucovina, au arătat că deplina prezentare a fenomenului cultural şi social al regiunii nu poate exista fără „Întâlnirile Bucovinene" organizate chiar la izvoare şi, dacă se poate, şi în alte comunităţi ale refugiaţilor bucovineni. aşa s-au născut ideea şi strădaniile privind lărgirea şi organizarea acestui festival în Bucovina.
       Condiţiile favorabile au apărut în anul 1999 şi ele au coincis cu sărbătorirea a 10 ani de existenţă a festivalului. După o primă parte poloneză, tradiţional organizată la Jastrowie şi Pila (Polonia), festivalul a ajuns pe Prut şi pe Siret, iar manifestările lui au avut loc, mai întâi în România la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, şi apoi în Ucraina la Cernăuţi. În anul 2000, co-organizatori ai festivalului au devenit maghiarii bucovineni, iar oraşul Bonyhád a devenit cea de a patra arenă a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene".
       Confirmarea dorinţei participanţilor de a continua festivalul ca o manifestare multi-naţională bucovineană s-a făcut de atunci, prin înnoirea anuală a protocolului de colaborare între părţile organizatoare. La 15 ianuarie 2000, la Cernăuţi - Ucraina, a fost semnat protocolul ucraineano-polono-româno-ungar. „Întâlnirile Bucovinene" ocupă astfel un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa, devenind între timp, cea mai mare manifestare europeană de acest gen, la care sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei prin participarea organizatorică a patru ţări în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora.
       Acest festival constituie un factor important de influenţare pozitivă a legăturilor dintre indivizi, dintre etnii, dar şi dintre statele central şi est europene. Acest festival, organizat în cele patru ţări: Polonia, România, Ungaria şi Ucraina, din luna mai şi până în octombrie, motivează tânăra generaţie bucovineană să preia cu entuziasm şi să continue tradiţia festivalului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda culturală

Festivalul Internaţional
de Folclor
"Întâlniri  Bucovinene"

Târgul Lăptarilor
Serbările Zăpezii